:)
radek: rownanie |x2−6x+5|=m2−5
10 lis 20:19
Basia:
i co z tym równaniem ?
10 lis 20:19
Ann: m2≥5 ⇒m∊(−∞,−√5]∪[√5,+∞) dla takich m to rownanie ma rozwiazanie bo modul liczby zawszze
jest nieujemny
10 lis 20:21
radek: to jest zadanie wielokrotnego wyboru
a) ma 2 rozwiązania dla m>√5
b) ma 3 rozwiązania dla m∊{−3; 3}
c) ma 4 rozwiązania dla m ∊ {√5 ; 3}
d) nie ma rozw dla m=2
10 lis 20:26
radek:
10 lis 20:33
radek: pomoze ktos
10 lis 20:39
..: .
10 lis 20:53
pigor: sporządzam sobie wykres funkcji y=|x
2−6x+5| i widzę, że
a) m >5 ⇔ m
2 >25 ⇔ m
2−5 > 20 , więc TAK ;
d) m=2 ⇔ m
2=4 ⇔ m
2−5=−1 , więc TAK ;
a co do odpowiedzi
b) lub c) nie odpowiem dopóki nie wyjaśnisz mi czy tam są nawiasy klamrowe (niedobrze gdyby
tak było), czy zwykłe , bo tam piszesz średnik co by sugerowało, że to są przedziały otwarte
(nawiasy zwykłe) , a nie zbiory dwuelementowe (klamrowe

) . ...
10 lis 20:54
radek: tak one sa klamrowe, nie ma nawiasow
10 lis 20:56
radek:
10 lis 21:04
pigor: ... więc
c) m=±3 ⇔ m
2=9 ⇔ m
2−5= 4, więc TAK ;
d) m=
√5 ∨ m=3 ⇔ m
3−5= 0 ∨ m
2−5= 4, to ma 2 lub 3 rozwiązania, więc NIE...
10 lis 21:06
radek: dziekuje Ci bardzo
10 lis 21:07
pigor: .. przepraszam odpowiedziałem na nie c) tylko b) i nie d) tylko c) . ...
10 lis 21:08
pigor: ... , w tym ostatnim moim poście oczywiście ...
10 lis 21:09
Mila:

f(x)=|x
2−6x+5|
| | 6 | |
xw= |
| =3 yw=|f(3)|=|9−3*6+5|=4 |
| | 2 | |
y=m
2−5
1)a) ma 2 rozwiązania dla m>√5 F
b) ma 3 rozwiązania dla m∊{−3; 3} P
c) ma 4 rozwiązania dla m ∊ {√5 ; 3} P
d) nie ma rozw. dla m=2 P
a) sprawdzenie na rysunku: 2 rozw. dla m
2−5=0 lub m
2−5>4⇔
m=
√5 lub m=−
√5 lub m>3 lub m<−3
b) 3rozwiązania m
2−5=4⇔m=3 lub m=−3
c) 4 rozw. ⇔m
2−5 >0 i m
2−5 <4⇔m∊(−3;−
√5) lub (
√5;3)
wyjaśnij z nawiasami −Tak
d)m
2−5<0 brak rozwiązań⇔dla m∊(−
√5;
√5)
10 lis 21:43