Ciąg arytmetyczny-zadanie
Kapitol: Suma drugiego, czwartego i szóstego wyrazu ciàgu arytmetycznego jest równa 42, zaś suma
kwadratu wyrazu drugiego i kwadratu wyrazu trzeciego jest równa 185. Wyznacz pierwszy wyraz
i różnicę tego ciàgu.
Zapisuje układ równań, ale niestety nie wiem jak go rozwiązać

proszę o pomoc
10 lis 19:50
aniabb:
a+r +a+3r +a+5r =42
(a+r)2 + (a+2r)2 = 185
10 lis 19:53
Kapitol: tak wiem, ale potem nic mi z tego nie wychodzi, a ma wyjść podobno funkcja kwadratowa
10 lis 19:55
aniabb: 3a +9r = 42 ⇒a=14 −3r
(14−2r)2 +(14−r)2 =185
196−48r+4r2 +196 −28r+r2=185
6r2−76r+207=0 delta r1 i r2
10 lis 20:06
Kapitol: dzięki
10 lis 20:09