Algebra liniowa część dalsza
Martyna: Rozważamy prostą:
l: x−1 /1 = y+1/2 = z−1/−3
oraz płaszczyznę
α : 2x+3y−4z+5=0
Znaleźc punkt wspólny prostej l i płaszczyzny x.
Podac warunek rownoleglosci prostej
l: x−x0/a = y−y0/b = z−z0/c
i płaszczyzny α
Ax+By+Cz=D=0
10 lis 19:37
pigor: .. część pierwsza to np. tak :
(*) (x,y,z)=
(1+t, −1+2t, 1−3t)= ? − postać parametryczna danej prostej , więc z równania
płaszczyzny α
2(1+t)+3(−1+2t)−4(1−3t)+5=0 ⇔ 2+2t−3+6t−4+12t+5=0 ⇔ 18t= 0 ⇔
t=0 , więc
z (*)
(1,−1,1) − szukany punkt wspólny (przebicia) prostej l i płaszczyzny α . ...
10 lis 19:47
pigor: ... , a co do problemu
2) warunkiem równoległości jest zerowanie się iloczynu
skalarnego wektorów kierunkowego prostej i normalnego płaszczyzny :
[a,b,c] o [A,B,C] = 0 ⇔
aA+bB+cC=0 . ...
10 lis 19:52
Martyna: Chyba jestem zbyt mało inteligentna bo coś nie rozumiem mimo twoich dużych chęci
10 lis 20:09
Martyna: wyjaśni ktoś szerzej jeszcze?
10 lis 23:19