awdawdaw
karolajn: W pewnej grupie osób stosunek liczby kobiet do liczby mężczyzn jest równy 2:3. Wylosowano 2
kobiety. Prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kobiet jest równe 2/15. Ile jest osob w tej
grupie ?
Rysuje drzewko, na górze (2n,3n).
Wylosowano dwie kobiety: 2/5 n * 1/4 n = 2/15
Pierwsze 2/5n chyba jesr dobrze, ale jak zapisac wylosowanie 2 kobiety ?
10 lis 19:27
aniabb:
2n/5n * (2n−1)/(5n−1) = 2/15
10 lis 19:33
aniabb: lepiej wzorami niż drzewkiem
10 lis 19:36
aniabb: to samo wychodzi

jest 10 osób
10 lis 19:38
aniabb: no i oczywiście w nawiasach odwrotnie ..
10 lis 19:45
karolajn: mozesz napisac obliczenia, bo wychodzi mi, ze n=4 lub 0 (co odrzucam)
10 lis 19:45
karolajn: mowie o drzewku, bo wzorow nie rozumiem
10 lis 19:46
aniabb:

2n/5n * (2n−1)/(5n−1) = 2/15
2/5 * (2n−1)/(5n−1) = 2/15
(2n−1)/(5n−1) =1/3
6n−3 = 5n−1
n=2
wszystkich osób jest 5n=10
10 lis 20:00