Granice
Nienor: Jest sobie granica:
lim
n√9n+2n+6n
czemu nie można policzyć jej tak:
lim
n√9n(1+(29)n+(69)n=lim
n√9n*1=9, ułamki:
| | 2 | | 6 | |
( |
| )n i ( |
| )n dążą do 0 |
| | 9 | | 9 | |
10 lis 19:27
Aga1.: n√9n*1=n√9n*n√1=
n√9→1, gdy n→∞
n√9n→1∞, a to jest symbol nieoznaczony
10 lis 19:37
apsik: z twierdzenia o trzech ciągach
an≤bn≤cn
czyli
wszystko podnosisz do potęgi n
an=9n
bn=9n+2n+6n
cn=9n+9n+9n
czyli ciąg an→9
cn→9*n√3→9
i analogicznie bn też musi dązyc do 9
10 lis 19:41
Basia: sądzę, że Nienor wiedział jak to policzyć z tw.o trzech ciągach, tylko nie wie dlaczego
nie można liczyć tak jak pokazał
zauważ, że w tym miejscu:
n√9n(1+(29)n+(69)n
zrobiłeś takie przejście
= limn√9n
czyli policzyłeś granicę z "kawałka" (29)n+(69)n
a zostawiłeś granicę drugiego "kawałka"
i to właśnie jest niedopuszczalne
10 lis 20:10
lolo: A czy
n√9n to nie jest to samo co 9 do potęgi
nn czyli 9
1 czyli 9 a nie 1
∞
?
11 lis 12:52
Nienor:
Basia ma rację, w zasadzie ja to liczyłam z trzech ciągów, tylko kolega policzył to
właśnie w ten sposób, no pani doktor nie powiedziała dlaczego nie, tylko, że nie.
Ech, nic dzięki za próbę, dalej nie do końca obczajam dlaczego, ale jak to przemyślę, to może
do mnie dojdze
12 lis 10:44
AC:
Basiu o jaki Ci kawałek chodzi, przecież
jeśli
lim a
n = a; lim b
n = b; lim c
n = c
to
lim a
n + b
n +c
n = a + b + c
u nas
lim 1 + (2/9)
n + (6/9)
n = 1
dalej
lim
n√1 =1
i z twierdzenia
lim a
n = a; lim b
n = b ⇒ lim a
n*b
n =ab
lim
n√9n * 1 = 9*1 = 9
i co tu jest nie tak

Wszystko jest dobrze!
12 lis 11:16
Nienor: Nie wiem czy kogoś to w ogóle ciekawi, ale dopytałam wykładowc i dał mi on taką o odpowiedź, że
takie wyciąganie jest jak policzenie
| | 1 | | 1 | |
limn√( |
| )n, tak, że zauważamy, że ( |
| )n→0, a z tej metody by wychodziło, że |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
limn√( |
| )n=limn√0=0, czyli oczywista bzdura. Błąd polega na tym, że jednocześnie |
| | 2 | |
jedno n to z potęgi nad ułamkiem mknie sobie do nieskończoności, a to nad pierwiastkiem jest
tak jakby stałe, a one mknąć muszą razem. To jakoś najbardziej do mnie przemawia, więc wrzucam
jak ktoś ciekawy
15 lis 20:18