Całka
eternity: ∫√−2x−x2 dx
Mozna prosic o jakas wskazowke ?
10 lis 19:19
Maslanek: | 2 | |
| *(−2x−x2)3/2 + C. |
| 3(−2x−2) | |
Myślę, że po prostu szukając pochodnej

Inaczej pomysłu nie mam
10 lis 20:46
10 lis 23:03
Maslanek: Wow...
Byłem przekonany, że da tą funkcję...
Ale faktycznie

Zapomniałemo pochodnej z mianownikiem
10 lis 23:43
Mila: ∫
√−2x−x2 dx
Przedstawiam funkcję pod pierwiastkiem w postaci kanonicznej
−(x
2+2x)=−[(x+1)
2−1]=1−(x+1)
2
[ x+1=t ; dx=dt]
| | 1−t2 | |
∫√−2x−x2 dx=∫√1−t2dt=∫ |
| dt= |
| | √1−t2 | |
| | 1 | | t2 | |
=∫ |
| dt−∫ |
| dt=arcsin(x+1)+J1( przez części lub wzoru) |
| | √1−t2 | | √1−t2 | |
| | 1 | |
J1= |
| (arcsin(x+1)−(x+1)√1−(x+1)2) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
wynik: |
| arcsin(x+1)+ |
| (x+1)√1−(x+1)2 |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 00:15
Mila: J
1 mogę jutro policzyć.
| | t | | t | |
t=u i dv= |
| dt ⇔v=∫ |
| dt ....dokończ |
| | √1−t2 | | √1−t2 | |
11 lis 00:19