zadanie
...: W trójkącie prostokątnym przyprostokątna a jest o 1 krótsza od przeciwprostokątnej, a tangens
kąta
ostrego leżącego przy a jest równy 0,225.Ile wynosi a?
17 maj 15:16
Basia: Podpowiadam
17 maj 15:26
Basia:

tgα=
ba+1
ba+1 = 0,225
b = 0,225(a+1)
a
2 + b
2 = (a+1)
2
a
2 + [0,225(a+1)]
2 = (a+1)
2
0,225 =
950
a
2 +
812500(a+1)
2 = (a+1)
2
musisz rozwiązać to równanie, ale jestem prawie pewna, że tam nie powinno być 0,225; chyba się
pomyliłeś; nie miało to być 0,25 ?
17 maj 15:33
...: nie...
a w ogóle to nie powinno tam byc ze tgα=b/a
17 maj 15:37
tim: Tak. Tg powinien być b/a
17 maj 15:39
Basia: Oczywiście powinni; myślałam nie wiadomo dlaczego o sinusie
17 maj 15:45
...: A mozesz mi to zadanie wytłumaczyć bo nie rozumiem...
Z góry dzięki.
17 maj 15:46
tim: I witaj Basiu

(tak a propos)
17 maj 15:47
Basia: Witaj Timuś ! Jak leci ?
17 maj 15:47
Basia:
tgα = ba
0,25 = ba
b = 0,25a
z tw.Pitagorasa
a2 + b2 = c2
c = a+1
a2+ (0,25a)2 = (a+1)2
a2 + (14)2*a2 = a2 + 2a + 1
a2 + 116a2 = a2 + 2a + 1
116a2 − 2a − 1 = 0 /*16
a2 − 32a − 16 = 0
teraz Δ i pierwiastki; pamiętaj, że a>0
17 maj 15:51