W trójkąt równoboczny o boku a wpisano kn okręgów o jednakowych promieniach rk tak jak na
rysunku. Niech Skn oznacza sumę pól tych okręgów, a S oznacza pole danego trójkąta. Znaleźć
granicę stosunku Skn/S przy n→∞
| π√3 | ||
Odpowiedz to | ||
| 6 |
| a2√3 | ||
S = | ||
| 4 |
| k(k+1) | ||
nk = 1+2+3+...+k = | ||
| 2 |
| a | ||
r2 = | ||
| 2(1+√3) |
| a | ||
rk = | ||
| 2(k+√3) |
| a2 | ||
Pjednego okręgu = π* | ||
| 4(k+√3)2 |
| k(k+1) | a2 | k(k+1)a2π | ||||
Skn = | *π* | = | ||||
| 2 | 4(k+√3)2 | 8(k+√3)2 |
| Skn | k(k+1)a2π | 4 | |||
= | * | = | |||
| S | 8(k+√3)2 | a2√3 |
| k(k+1)π | |
= | |
| 2√3(k+√3)2 |
| π | k2+k | ||
* | = | ||
| 2√3 | k2+2√3k+3 |
| π√3 | k2+k | ||
* | = | ||
| 6 | k2+2√3k+3 |
| π√3 | k2(1+1k) | ||
* | = | ||
| 6 | k2(1+2√3*1k + 3k2) |
| π√3 | 1+1k | ||
* | → | ||
| 6 | 1+2√3*1k + 3k2 |
| π√3 | 1+0 | π√3 | |||
* | = | ||||
| 6 | 1+0+0 | 6 |