Szeregi
Marta: zbadaj zbieżność szeregów:
∞
∑ (−3n)n / (n+4)n
n=1
∑ pierwiastek z (n+1) − pierwiastek z n / n2
∑ pierwiastek z (n+1) − pierwiastek z n / pierwiastek z n
10 lis 18:42
sushi_ gg6397228:
ZAPISZ ZA POMOCA WZOROW −−> ściąga jest obok
10 lis 18:43
Marta: ∑ (−3n)n(n+4)n
∑ √n+1 − √nn2
∑ √n+1 − √n√n
10 lis 18:48
sushi_ gg6397228:
teraz jeszcze raz U zamiast u aby bylo czytelnie
10 lis 18:51
10 lis 18:51
sushi_ gg6397228:
a) jezeli by nie bylo 4 w mianowniku to byśmy mieli ....
10 lis 18:53
Marta: dziękuje za zainteresowanie.
niestety musze iść ale o 20 wracam i dalej rozwiązuje te zadania :<
z góry dziękuje za pomoc!
10 lis 18:55
Marta: czy moge liczyć na dalszą pomoc?
10 lis 20:01
sushi_ gg6397228:
nie dostalem odpowiedzi z godziny 18.,53
10 lis 20:03
Marta: nie jestem pewna, ale gdyby nie było 4 granica wyszłaby 0? czyli szereg zbieżny? tak na to
patrzymy?
10 lis 20:05
sushi_ gg6397228:
zapiszemy w jednym nawiasie wyraz ogólny sumy
| | ab | | a | |
jak mamy |
| = ( |
| )b (zastosuj taki wzorek) |
| | cb | | c | |
10 lis 20:07
10 lis 20:11
Marta: ale nie wiem co dalej z tym, na górze będa wyrazy ujemne na dole ∞
10 lis 20:12
sushi_ gg6397228:
do czego dazy nawias ?
10 lis 20:12
Marta: do 0?
| | −3 | | n | |
możemy to rozbić na |
| i |
| ? |
| | n | | n | |
czyli pierwszy ułamek dąży do 0 a 0
n daje dalej 0
10 lis 20:16
sushi_ gg6397228:
| | −3n | |
a moze sie coś skróci? |
| =.... |
| | n | |
10 lis 20:17
Marta: aaaaaaaaa... no przecież. takie proste a takie trudne do zauważenia..
więc zostanie nam −3 i to jest nasza granica, tak?
10 lis 20:19
sushi_ gg6397228:
widzimy ze wyraz ogólny (−3)
n nie dązy do 0, warunek konieczny nie jest spelniony
| | −3n | |
wiec wracajac do przykładu mamy |
| −−> −3 wiec szereg nie jest zbiezny |
| | n+4 | |
10 lis 20:23
Marta: rozumiem. a teraz mógłbyś sprawdzić czy dobrze zrobiłam przykład taki:
10 lis 20:27
Marta:
| | 1 | |
∑ (−1)n −> jest to szereg naprzemienny czy lim |
| musi się równać 0, a równa się bo |
| | 3n3 | |
mianownik dąży do
∞ czyli całość do 0 czyli ten szereg jest zbieżny, zgadza sie?
10 lis 20:30
Marta: moge liczyć też na pomoc przy dwóch pozostałych przykładach?
10 lis 20:38
Basia: Nie zgadza się. To jest warunek
konieczny, ale
nie wystarczający.
Zastosuj kryterium Leibnitza
11 lis 05:36
Marta: nie,jest harmoniczny.
a na mocy kryterium Leibnitza wyjdzie zbieżny, prawda?
a moge liczyć na pomoc też przy tych dwóch przykładach?
11 lis 09:06
sushi_ gg6397228:
zbiezny na mocy Leibnitza
b) i c) domnoż licznik i mianownik przez √n+1 + √n
11 lis 11:02
11 lis 11:17
Marta: b)
i co teraz dalej?
możemy powiedzieć już że szereg jest zbieżny?
11 lis 11:20
sushi_ gg6397228:
a gdzie jest dodawanie w mianowniku ?
11 lis 11:20
sushi_ gg6397228:
robimy po kolei przyklad, a nie dwa na raz, bo sie wszystko po.... i nic nie bedziesz
rozumiec
11 lis 11:21
Marta: więc tak
| | √n+1−√n | | √n+1+√n | | n+1−n | |
∑ |
| * |
| = |
| = |
| | √n | | √n+1+√n | | √n*(√n+1+√n) | |
zgadza sie?
11 lis 11:28
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| ≈ ∑ |
| = ∑ |
| szereg rozbiezny |
| | √n*√n+1 + n | | √n*√n + n | | 2 n | |
wiec wyjsciowy tez jest rozbiezny
11 lis 11:33
Marta: wyjaśnisz mi tylko co Ty zrobiłeś z tym mianownikiem, bo z tym mam problem..
11 lis 11:35
sushi_ gg6397228:
"ZABRAŁEM 1" I NIC WIECEJ
≈ oznacza ze szeregi zachowują sie tak samo
11 lis 11:37
Marta: ok, już wiem. dziękuje.
a przykład ten jak mam tak:
to co moge zrobić? też zabrać 1?
i powstanie
i mamy szereg harmoniczny który jest rozbieżny
tak?
11 lis 11:43
sushi_ gg6397228:
nie zabieramy tylko dajemy drugi szereg
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| ≈ ∑ |
| =∑ |
| =∑ |
| szereg |
| | n2(√n+1 +√n ) | | n2(√n +√n ) | | 2*n2*√n | | 2n5/2 | |
zbiezny, wiec wyjsciowy tez jest zbiezny
11 lis 11:47
Marta: rozumiem. jesteś wielki!

czy moge mieć jeszcze prośbe do jednego zadania?
a mianowicie chodzi o to zbadać zbieżność wykorzystując następujący wniosek:
Jeżeli dla pewnego α granica lim an n
α jest skończona i różna od zera, to:
− dla α>1 szereg ∑an jest zbieżny
− dla α≤1szereg ∑an jest rozbieżny
i o to przykłady:
11 lis 11:59
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
an= nα to mozna zrobić sobie tak an= ( |
| ) −α |
| | n | |
i teraz patrzymy
α>1 to dany sobie np α=4 i mamy ∑n
4 to widac, ze szereg jest rozbiezny
11 lis 12:08
sushi_ gg6397228:
dla α≤1 to trzeba rozpatrzec kilka wariantow ( α<−1, −1<α<0, 0≤α≤ 1) i widac ze w kazdym
przedziale bedzie co innego (zbiezny , rozbiezny) wiec stweirdzenie ze jest rozbiezny jest
fałszywe
11 lis 12:10
sushi_ gg6397228:
co do zadan 1, 2,3 to postaraj sie zrobic tak jak ja szeregi podobne "kasujac zbedne wyrazy"
11 lis 12:15
Marta: skorzystam z tej rady i zrobie to jutro, mam nadzieje ze coś wyjdzie.
11 lis 17:45
Marta: z 1) i 3) dałam sobie rade jednak na pozostałe dwa nie mam pomysłu
12 lis 19:08
Krzysiek: 2) największa potęga w mianowniku to n
2
| | 1 | |
zatem jest przypuszczenie, że szereg będzie zbieżny ponieważ ∑ |
| jest zbieżny |
| | n2 | |
zatem ograniczaj od góry lub skorzystaj z kryterium ilorazowego
| | n2 | | 1 | |
4)patrzymy na największe potęgi w ułamku: |
| = |
| |
| | n4 | | n2 | |
| | 1 | | 1 | |
i jest jeszcze pierwiastek: |
| = |
| |
| | 5√n2 | | n2/5 | |
2/5 <1 zatem przypuszczamy, że szereg będzie rozbieżny
więc ograniczaj od dołu lub skorzystaj z kryterium ilorazowego
12 lis 19:38