Podzielność
Kasiaula: 1.Wykaż , że 4n+2 − 4 n dzieli się przez 60
2.Wykaż , że 16n3−4 dzieli się przez 12
10 lis 18:23
sushi_ gg6397228:
1. wyciagnij 4n przed nawias
2. wyciagnij 4 przed nawias
10 lis 18:28
Saizou : 1) 42*4n−4n=4n(16−1)=4n*15 dla każdej liczy n∊N liczba ta jest podzielna przez 60 bo jest
iloczynem liczby 15 oraz liczby podzielnej przez 4
10 lis 18:30
pigor: .... np.
1)
4n+2−4n= 4
n(4
2−1)= 4
n−1+1(16−1)= 4
n−1*4*15=
60*4
n−1 . ...
10 lis 18:30
Kasiaula: w tym drugim wyciągłam 4 przed nawias ale to i tak nic nie dało
10 lis 20:43
Eta:
2/ Nie zachodzi np dla n=5
16*125−4= 2000 −4= 1996 1996 nie dzieli się przez 12
Myślę,że miało być: 16n3−4n dzieli się przez 12
10 lis 20:58
Eta:
4n( 4n2−1) = 4n*( 4n2−4+3)= 4n[4(n−1)(n+1) +3}= 4*4*(n−1)*n*(n+1) +3*4n
dodaj teraz odpowiedni komentarz .........
taka liczba dzieli się przez 12
10 lis 21:01