dawdaw
karolajn: Spośród wierzchołków kwadratu o boku 2 i środków jego boków wybrano losowo dwa punkty. Oblicz
prawdopodobieństwo, że odległość wybranych punktów jhest liczbą niewymierną.
Wiem, że tych punktów bedzie 14, ale jak to prawidłowo zpisać, że obliczyłem ? Rysunek wyjdzie
nieczytelny.
10 lis 18:19
altXOR: | | 8! | | 8*7*6! | |
|Ω| = C28 = |
| = |
| = 4*7 = 28 − a tyle sposobów możemy wylosować 2 |
| | 2!*6! | | 2*6! | |
punkty spośród 8 wierzchołków
A −zdarzenie polegające na tym, że spośród 8 punktów trafimy na 2 takie, gdzie długość pomiędzy
nimi będzie liczbą niewymierną
Jak widać mamy 12 (bo kolejność losowania jest istotna − może być ten sam odcinek ale najpierw
np. wylosujemy pkt A a potem B, a później możemy B, a potem A) takich możliwości (2*2
−przekątne kwadratu głównego i 2*4 odcinki łączące środki boków − 2 bo możemy na 2 sposoby
wylosować pkt. na jednym odcinku), zatem:
|A| = 2*6 = 12
Prawdopodobieństwo wynosi:
| | |A| | | 12 | | 3 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| ≈ 0,43 |
| | |Ω| | | 28 | | 7 | |
10 lis 18:48
karolajn: Raczej nie. W odpowiedziach jest 1/2. Z rysunku naliczylam, nie biorąch tych samych dlugosci
tak jak ty, 14.
10 lis 18:56
altXOR: Chociaż masz rację, jest 14 takich długości, a kolejność nie ma tutaj znaczenia ,ważne, aby
długość była niewymierna.
Zatem:
|A| = 14
|Ω| = 28
I tak zapisz...
10 lis 19:05
Aga1.:

Wierzchołków jest 4 i środków boków jest 4
Z 8 wybierasz 2
Łatwej policzyć, ile będzie odcinków, których długość będzie liczbą całkowitą.
IA
'I=3*4+2=14
IAI=28−14=14
10 lis 19:09
Mila:

8 o dł.
√2
4 o dl.
√5
2 o dł 2
√2
10 lis 21:12