Pomocy ;(
Asia: Oblicz pole trapezu równoramiennego o podstawach długości 2 i 10, wiedząc że w trapez można
wpisać okrąg.
Odp: 12 √5
10 lis 18:09
sushi_ gg6397228:
a,c,b,c −−> koło wpisane w "czworokąt" to
a+b= 2c
10 lis 18:11
Asia: dzięki rozwiązałam
10 lis 18:17
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
10 lis 18:18
Eta:

z warunku wpisania okręgu w trapez
a+b=2c ⇒ .......... c=6
| | a−b | |
i −−−−−−−−− = |
| = .......... = 4 |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa h
2=...........
P(tr)=.........
10 lis 18:22
Eta:
Sorry

nie odświeżyłam strony i nie widziałam poprzedniego wpisu
10 lis 18:24