`
Artur: Rozwiąż:
a) (√8+√2)2= w tym przykładzie wyszło mi 28, nie wiem czy dobrze.
b) (√6−5√2)2= tutaj się gubię, proszę o pomoc.
10 lis 18:05
Saizou : korzystaj ze wzorów
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
10 lis 18:07
Artur: Skorzystałem, chyba robię błędy rachunkowe
10 lis 18:08
Artur: w pierwszym mam tak
(√8+√2)2= (√8)2+2(√8*√2)+(√2)2 tak ?
10 lis 18:10
Saizou : np.
(√3−√7)2=(√3)2−2√3*√7+(√7)2=3−2√3*7+7=10−2√21
10 lis 18:10
Saizou : tak
10 lis 18:10
Artur: Dobra wynik jest 18
10 lis 18:12
Saizou :
10 lis 18:13
Artur: a mógłbyś napisać rozw. do drugiego ?
10 lis 18:20
Artur: Bo wynik w książce to 21, a my wychodzi liczba z pierwiastkiem.
10 lis 18:21
Artur: aha zapomniałem dopisać do b) (√6−5√2)2−(√15−2√5)2
10 lis 18:23
Saizou : (√6−5√2)2=6−2*5√2*√6+50=56−10√12=56−20√3
10 lis 18:25
Saizou : (√15−2√5)2=15−4√75+20=35−4*5√3=35−20√3
56−20√3−(35−20√3)=21
10 lis 18:27
Artur: Ok, dziękuje bardzo

!
10 lis 18:28
Artur: (x
4−2x)
2= x
8+4x
5+4x
2 w książce jest ten sam wynik, tyle że przy 4x
5 jest minus
10 lis 18:31
Piotr:
bo we wzorze jest minus
10 lis 18:43
Artur: No tak, czyli (x4)2−2(x4*(−2x))+(−2x)4= Nie rozumiem czyli (a−b)2=a2−2ab+b2 to pod
b=−2x2 wstawiam i tak +2x2, bo myślałem, że jak jest współczynnik b jest na minusie, to tak
samo wykorzystuje go podczas pisania wzoru.
10 lis 18:49
Piotr:
a
Saizou Ci tak ladnie pisal

a = x
4
b = 2x
10 lis 18:51
Artur: aha czyli bez względu na znak przy wzorze (a−b)
2 i tak współczynnik b będzie na plusie

, tak
?
10 lis 18:53
Piotr:
tak, podstawiasz do wzoru.
patrz, takie proste :
(x−2)2 = x2 − 4x + 4
10 lis 18:55