wart bezw
mm: Wykaż, że równanie nie ma rozwiżązań
Ix+4I + I9+xI=3
Sprawdź czy istnieje rozwiązanie
Ix+3I+Ix−1I=6 x∊(−∞,−3)
10 lis 17:52
PW: Dla pierwszego można pokazać ładne rozwiązanie bez "rozbijania na przedziały" i rysowania
wykresów.
Wiadomo, że dla dowolnych liczb a i b prawdziwa jest nierówność
|a|+|b| ≥ |a−b|.
Podstawiając a=x+4 i b=9+x otrzymamy
Ix+4I + I9+xI ≥ |(x+4) − (9+x)|
Ix+4I + I9+xI ≥ |−5|
Ix+4I + I9+xI ≥ 5,
co kończy dowód.
Drugie jest banalne − można po prostu zgadnąć, że dla x=−4 otrzymujemy zdanie prawdziwe (nic
więcej nie trzeba robić, pytanie było "czy istnieje"; pokazaliśmy, że istnieje). Gdyby
polecenie brzmiało "rozwiąż", to trzeba by było pokazać, że nie ma innych pierwiastków.
11 lis 12:23