awdawdawd
karolajn: Ze zbioru cyfr Z= {1,2,3,4,5,6,7,8,9} wyjęto 3 razy po jednej bez zwracania i ułożono w ciąg.
Oblicz prawdopodobieństwo, że ułożony ciąg przedstawia liczbę trzycyfrową większą od 333.
Umiem obliczyć, że Ω=504
10 lis 17:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
|Ω| = 9*8*7
czyli losujesz dowolną z 9, później dowolną z 8 i na koniec dowolną z 7
|A| = 6*8*7 + 1*6*7
czyli losujesz dowolną z {4,5,6,7,8,9}, następnie dowolną z 8 które zostały i dowolną z 7 które
zostały
+
losujesz {3}, następnie dowolną z {4,5,6,7,8,9} i na koniec dowolną z 7 które zostały
10 lis 17:55