Napisz równanie stycznej do okręgu
poczatkujący : Napisz równanie stycznej do okręgu (x−3)2+(y−2)2=8 w punkcie A=(1;0). Proszę o pomoc!
10 lis 17:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
liceum czy studia

jeżeli liceum to:
wzór stycznej: y = ax+b
prosta ta musi przechodzić przez punkt (1,0)
musi mieć także tylko jeden punkt wspólny z okręgiem
stąd (x−3)
2 + (ax+b − 2)
2 = 8 ma tylko jedno rozwiązanie ... wyznacz a i b dla których jest
to spełnione
jeżeli studia to:
masz wzór na wyznaczanie równania stycznej w punkcie − skorzystaj z niego
10 lis 17:51
Eta:
Można tak:
Punkt A (1,0) € do okręgu ,bo (1−3)
2+(0−2)
2= 8
zatem styczna ma równanie:
( x−3)*(xA−3) + (y−2)*(yA−2)=8
dokończ .........
otrzymasz równanie stycznej:
x+y−1=0
i po ptokach
10 lis 18:02