rozwiąż równanie - proste
blender: f(x) = x+1x−2
rozwiąż równanie:
f(x)+12(x−1)2=2
proszę o pomoc, próbowałem i nic
10 lis 17:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
| x+1 | | (x−1)2 | |
| + |
| − 2 = 0 |
| x−2 | | 2 | |
wspólny mianownik i liczysz
10 lis 17:44
blender: no racja, dzięki
10 lis 17:46
blender: kurczę, jednak mi to nie wychodzi
x
3−4x
2+3x−8 = 0
i co dalej, prawdopodobnie do tego miejsca jest dobrze
10 lis 19:25
blender: chyba jest źle bo wychodzi pierwiastek niewymierny
proszę o pomoc od momentu kiedy Artur napisał równanie pierwsze
10 lis 19:35
Artur z miasta Neptuna:
2(x+1) − (x2−2x+1)(x−2) −4(x−2) =0
2x+2 −x3 +4x2 −5x +2 −4x + 8 =0
−x3 +4x2 −7x + 12 =0
10 lis 19:40
Artur z miasta Neptuna:
Cholera ... Tam jest + :−\
x3 −4x2 +3x +8 =0
x=−1 jest pierwiastkiem
10 lis 19:43
blender: dzięki wielkie
10 lis 19:47