Algebra liniowa z geometrią analityczną - układ równań.
Martyna: Znaleźć wszystkie rozwiązania układu równań
11x + 10y + 9z = 12
3x + 2y + 1z = 4
7x + 6y + 5z = 8
Podaj pełną nazwe w/w układu.
Podać wybraną metodę rozwiazania tego układu.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu − nakierowanie na możliwość rozwiązania.
10 lis 17:37
sushi_ gg6397228:
wyznacznik
10 lis 17:47
Martyna: mogłbyś rozszerzyć swoją podpowiedź ?
10 lis 17:58
sushi_ gg6397228:
metoda rozwiazania tego układu to np: wyznacznik
wzory znajdziesz u wujka google
10 lis 17:59
Martyna: szukam i widzę podpowiedzi dla wyznacznika 3x3 podasz podpowiedź dla 3x4?
10 lis 18:36
sushi_ gg6397228:
przeciez tutaj masz 3x3 wyznaczniki do liczenia
10 lis 18:37
sushi_ gg6397228:
wyznaczniki liczby sie tylko dla macierzy n x n (kwadratowej)
10 lis 18:38
Martyna: 11 10 9
3 2 1
7 6 5
(11 · 2 · 5) + (10 · 1 · 7) + (9 · 3 · 6) − (11 · 1 · 6) − (10 · 3 · 5) − (9 · 2 · 7) = 0
Czy robię dobrze?
10 lis 18:51
sushi_ gg6397228:
zapis dobry, wyniku nie sprawdzam
10 lis 18:52
Martyna: Jak się nazywa ten układ?
Wszystkimi rozwiazaniami tego układu jest : 0 ?
10 lis 18:55
sushi_ gg6397228:
wyznacznik glowny=0 teraz liczymy Wx, Wy, Wz aby wiedziec czy bedzie sprzeczny czy
nieoznaczony
10 lis 18:57
Martyna: Wyznacznik Wx czyli pod x podstawiam liczbe po znaku rowności ?
Wx=
12 10 9
4 2 1
8 6 5
Wx= (12 · 2 · 5) + (10 · 1 · 8) + (9 · 4 · 6) − (12 · 1 · 6) − (10 · 4 · 5) − (9 · 2 · 8) = 0
10 lis 19:23
Martyna: wy=
11 12 9
3 4 1
7 8 5
wy=(11 · 4 · 5) + (12 · 1 · 7) + (9 · 3 · 8) − (11 · 1 · 8) − (12 · 3 · 5) − (9 · 4 · 7) = 0
10 lis 19:25
sushi_ gg6397228:
zapis zgadza sie, nie sprawdzam poprawnosci obliczen
to Wy, Wz jezeli tez wyjda 0 to uklad nieoznaczony
10 lis 19:25
Martyna: Wz =
11 10 12
3 2 4
7 6 8
wz= (11 · 2 · 8) + (10 · 4 · 7) + (12 · 3 · 6) − (11 · 4 · 6) − (10 · 3 · 8) − (12 · 2 · 7) = 0
Wszedzie same 0 co to oznacza?
10 lis 19:26
Martyna: Czyli można powiedzieć, że zadanie zakończone?
10 lis 19:26
sushi_ gg6397228:
tak i napisac W=Wx=Wy=Wz= 0 uklad nieoznaczony
10 lis 19:28
Martyna: Dziękuję bardzo
10 lis 19:37
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
10 lis 19:37
Martyna: Może pomożesz również z kolejnym zadaniem, które wrzuciłam. Wydaje się trudniejsze.
10 lis 19:40