Wyznacz dziedzinę funkcji
Słaby: Wyznacz dziedzinę funkcji
x2−3*−4
f(x)=−−−−−−−−−−−−− +2 log(2−x2)
√3x+1
10 lis 17:32
Kejt:
3x+1>0
2−x2>0
10 lis 17:33
Słaby: to juz rozwiązanie? jak do tego dojść bo po prostu nie wiem?
10 lis 17:34
Słaby: Kejt
10 lis 17:34
Kejt: nie rozwiązanie...musisz wyznaczyć z tego 'x' i potem zsumować te wszystkie przedziały
pierwiastek parzystego stopnia ≥ 0
mianownik ≠0
dlatego 3x+1>0
warunek dla liczby logarytmowanej: >0
dlatego: 2−x2>0
10 lis 17:36
Słaby: fajnie jest to wszystko rozumieć

bo ja nie kumam
10 lis 17:40
Kejt: liczba pod pierwiastkiem musi być większa od zera, bo nie ma takiej liczby rzeczywistej, która
po podniesieniu do kwadratu dla liczbę mniejszą od zera.
a mianownik nie może być równy zero, ponieważ nie wolno dzielić przez zero.
liczba logarytmowana musi być większa od zera, bo z definicji:
logab=c <=> ac=b
jeśli b będzie mniejsze lub równe zero...to nie uda Ci się znaleźć takiej liczby 'a', która po
podniesieniu do 'c' stanie się nagle ujemna..(równa 'b')
chyba prościej już nie umiem.
10 lis 17:44
Kejt: nie "dla" tylko "da" (druga linijka)
10 lis 17:45
Słaby: Dzieki wielkie. Dojde jakoś. pozdrawiam
10 lis 17:59
10 lis 17:59
10 lis 18:00