wart bezw
mm: Rozwiąż równanie
Ix−3I+Ix2−9I=0
Ix+2I=−1I(x−2)(x+2)I
10 lis 17:28
zośka: 1) |x−3|+|x−3||x+3|==
|x−3|(1+|x+3|)=0
wyrażenie w nawiasie zawsze dodatnie
Zatem jedyne rozwiązanie| x−3|=0⇒ x=3
10 lis 17:30
zośka: W pierwszel linijce na końcu ma być =0
10 lis 17:31
zośka: Drugie spróbuj sam analogicznie
10 lis 17:32
pigor: ... np. tak: z własności wartości bezwzględnej
2)
|x+2|=−1|(x−2)(x+2)| ⇔ |x+2|+1|x−2||x+2|= 0 ⇔
⇔ |x+2|(1+|x−2|)= 0 ⇔ |x+2|=0 ⇔ x+2=0 ⇔
x=−2 . ..
10 lis 17:33
zośka: |x+2|+|x−2||x+2|=0 i wyłącz |x+2|
10 lis 17:33
mm: kurcze super dzięki
10 lis 17:40