///
lolita: czy −x
2 to to samo co |−x|
2
10 lis 17:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście że nie
−x2 = −(x2)
|−x|2 = (x)2
10 lis 17:18
lolita: to w takim razie chąc skorzystac z wlasności : x2=|x|2 to co musze zoribć
−x2+2|x|=m2−2
ta funkcje po lewej stronie chce przedstawic graficznie i nie wiem jak to zrobic ?
10 lis 17:20
pigor: ... no nie , bo z własnośći i definicji wartości bezwzględnej
masz np. tak:
|−x2|= |−1*x|2= (|−1|*|x|)2= 12*|x|2= x2 ≠ −x2
10 lis 17:21
lolita: czyli nie moge do tego użyć tej własności ?
10 lis 17:23
pigor: ... no to co do tego równania możesz np. tak :
−x2+2|x|= m2−2 /*(−1) ⇔ x
2−2|x|= 2−m
2 /+1 ⇔ |x|
2−2|x|+1= 3−m
2 ⇔
⇔
(|x|−1|)2= 3−m2 − równanie które ma rozwiązania ⇔ 3−m
2 ≥0 ⇔
⇔ |m|≤
√3 ⇔
−√3≤ m ≤√3 , a ile

, to już insza inszość . ...
10 lis 17:28
lolita : oo jejku jeejku, pigor

dzięki, a ja nawet nie zwórciłam uwagi że można to podzielić przez −1
. dziękuje
10 lis 17:30
pigor: no tak rozumiem , bo ...

prawdziwa
lolita może, ale nie musi; pozdrawiam
10 lis 17:37