wartość bezwzględna w funkcji wymiernej
maturka: Naszkicuj wykres funkcji f. Wyznacz jej dziedzinę i zbiór wartości. Podaj liczbę rozwiązań
równania f(x)=m w zależności od parametru m.
f(x) = |x| / x−1
Nie wiem jak przekształcić to tak, żeby dać radę narysować, co mozna robić z tym |x| u góry?
10 lis 16:59
Mati_gg9225535: nie za wiele

ustal dziedzinę i rozważ przypadki gdy x >0, x=0 oraz gdy x<0 rysuj w
przediałach
10 lis 17:11
zośka:
D=R\{1}
| | x | | 1 | |
Dla x≥0 i x≠1 mamy: f(x)= |
| =1+ |
| ( to można otrzymać przesuwając hiperbolę |
| | x−1 | | x−1 | |
| | 1 | |
y= |
| o jeden w prawo i jeden w górę, czyli wektor [1,1] ( bierzemy oczywiście tylko |
| | x | |
część wykresu tą dla x≥0 i x≠1)
| | −x | | 1−x+1 | | 1 | |
Dla x<0 f(x)= |
| = |
| = −1+ |
| ( to można otrzymać przesuwając hiperbolę |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 1 | |
y= |
| o jeden w prawo i jeden w dół, czyli wektor [1,−1] ( bierzemy oczywiście tylko |
| | x | |
część wykresu tą dla x<0 )
10 lis 17:19
maturka: Dzięki, nie wychodziło mi wcześniej bo zapomniałam to zawrzeć w tych przedziałach
10 lis 18:07