Równanie
Kiszka: Rozwiąż równanie 6x3 − 13x2 + x + 2 = 0
10 lis 16:55
Piotr:
sprawdziles dzielniki ?
10 lis 16:58
sushi_ gg6397228:
jakie znasz metody rozwiazywania zadan tego typu?
10 lis 16:58
Makaron : fajny nick! co do zadanka to nie wiem. heh heh.
10 lis 17:02
zośka: 6*23−13*4+2+2=0 x=2 jest pierwiastkiem tego wielomianu, zatem możesz podzielić ten
wielomian przez (x−2).
10 lis 17:02
Kiszka: sushi, pierwszy raz sie spotkalem z takim równaniem, nie mam pojęcia jak go zrobić, nawet nie
wiem jak to ruszyć .. moze x(6x2 − 13x + 1) = −2 ? coś takiego? nie mam pojęcia
10 lis 17:03
zośka: schemat Hornera lub pisemnie
10 lis 17:03
Kiszka: ahh dobra dzieki, juz wiem co dalej
10 lis 17:04
maturka: p={1,−1,2,−2}
q={1,−1,2,−2,3,−3,6,−6}
p/q = {1,−1,1/2,−1/2,2,−2,...}
pasuje w(2)=0
podziel ten wielomian przez x−2 i wyjdzie Ci funkcja kwadratowa, i wtedy już tylko delta i
miejsca zerowe
10 lis 17:06
zośka: (x−2)(6x
2−x−1)=0
x=2 lub 6x
2−x−1=0
Δ=25
| | 1 | | 1 | |
x=2 , x=− |
| , x= |
| rozwiązania |
| | 3 | | 2 | |
10 lis 17:08