Stereometria
tdx: zad.1
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość czworościanu foremnego o wysokości 9
zad.2 Oblicz pole pow. i obj. graniastosłupa prawidłowego czworokątnego w którym długości
wszystkich krawędzi wynoszą 9.
zad.3 Oblicz pole pow całkowitej i obj. ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jeśli długość
krawędzi podstawy wynosi 3 a krawędź boczna ma długość 4.
3 zadania, mam z tym problem a sprawdzian na dniach.
10 lis 16:38
10 lis 16:39
10 lis 16:43
Kejt: 2)
Pc=6a2
a=9
Pc=6*81=...
V=a3
V=93=...
10 lis 16:50
tdx: Jak przeglądam swój zeszyt to nie zauważyłem tych wzorów co podałeś przy 1 zadaniu, czy mógłbyś
mi bardziej przybliżyć? H wychodzi mi 3? Nie wiem czy dobrze. No i jeszcze zadanie numer 3 do
rozwiązania.
10 lis 17:43
Kejt: podałaś..
te wzory wzięłam z wikipedii

ale mogę Ci je wyprowadzić jeśli chcesz.
H w którym zadaniu?
do 3. trzeba rysunek...a ja nie znoszę rysowania tutaj sześciokątów..
10 lis 17:47
tdx: Sorry nie doczytałem nicku poprzez ten rażący kolor

Bardzo było by milo jak byś je
wyprowadziła, H=3 wyszło mi w 1 zadaniu a w 3 to możesz jakoś same rachunki wypisać?
10 lis 17:50
Kejt: 1. tutaj masz już "H" podane

musisz policzyć 'a' i potem sobie wrzucić do wzorków na V i P
c 
okej, za chwilę to wrzucę..(trochę to może potrwać, więc pewnie dłuższą chwilę..)
10 lis 17:52
Kejt:
| | 2 | |
spodek wysokości czworościanu foremnego dzieli wysokość podstawy na odcinki takie, że |
| h |
| | 3 | |
czyli:
z twierdzenia Pitagorasa:
| | 2√2a | | √2a | | √6 | |
H= |
| = |
| = |
| a |
| | 2√3 | | √3 | | 3 | |
zwykły wzór na objętość ostrosłupa:
| | 1 | | √6 | | a2√3 | | √18a3 | | 3√2a3 | | √2 | |
V= |
| * |
| a* |
| = |
| = |
| = |
| a3 |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 36 | | 36 | | 12 | |
czworościan foremny składa się z czterech trójkątów równobocznych, więc:
chyba jasne?
jakby co to pytaj
10 lis 18:17
tdx: Dzięki za wszystko, jasne, przynajmniej wiem kiedy stosować już te 13h itp.
10 lis 18:20
Kejt: | | 1 | |
to |
| h można też wykorzystywać przy okręgach wpisanych i opisanych na trójkącie |
| | 3 | |
równobocznym:
zaraz zaopiekuję się tym trzecim..
10 lis 18:22
Kejt:
H
2=4
2−3
2
H
2=16−9
H
2=7
H=
√7
a=3
do pola powierzchni oblicz sobie wysokość ściany bocznej z pitagorasa(h), wtedy:
dasz radę dalej?
10 lis 18:33
tdx: Dam radę, dzięki.
10 lis 18:49
Kejt: powodzenia na sprawdzianie
10 lis 18:50