homografia
patrycja: wyznaczyć równania hiperboli, jeżeli wiem, że przechodzi ona np. przez punkt P= 3;1, a
wspolczynnik a jest dodatni.
17 maj 14:22
17 maj 14:32
patrycja: a jesli bedzie cos takiego? Funkcja homograficzna f jest monotoniczna w przedziałach (−∞,1),
(1;∞). Zbiór R \ {3} jest zbiorem wartości tej funkcji, a wartość 5 funkcja przyjmuje dla
argumentu 2. gdy mam fkcje postaci (ax+b)/ (cx+d)
17 maj 14:46
Bogdan:
| | k | |
p = 1, q = 3, f(2) = 5 ⇒ |
| + 3 = 5 ⇒ k = 2 |
| | 2 − 1 | |
| | 2 | | 3x − 1 | |
Odp.: f(x) = |
| + 3 ⇒ f(x) = |
| |
| | x − 1 | | x − 1 | |
17 maj 15:09