Proszę o pomoc, mam kilka przyładów, które nie wiem jak ugryźć :) Oblicz granicę
Ada: a) lim xctg2x
x→0
b)
lim sinx−cosx
x→0 −−−−−−−−−−−−−−−−
cos2x
10 lis 16:26
sushi_ gg6397228:
| | ... | |
a) rozpisz ctg 2x= |
| |
| | ... | |
b) wzor na podwojony kąt cosinusa to ....
10 lis 16:31
Ada: a) (ctg2x − 1)/ 2
b) cos2x − sin2x
10 lis 16:35
sushi_ gg6397228:
b) zastosuj wzor skroconego mnozenia
a) do poprawki
10 lis 16:40
Ada: a) hmm tu nie wiem co zrobić?
b)1 − 2 cos2x
10 lis 16:47
sushi_ gg6397228:
b) a
2−b
2=....
| | sin 500x | |
tg 500x = |
| swoje zrob podobnie |
| | cos 500x | |
10 lis 16:48
Ada: To może najpierw b)
| | sinx − cosx | |
lim |
| = |
| | 1 − 2cos2x | |
| | sinx − cosx | |
lim |
| ? |
| | 1 − 2 * cos2x2x *2x | |
10 lis 17:20
sushi_ gg6397228:
b) cos2x− sin2 x =... wzory skroconego mnozenia
10 lis 17:26
sushi_ gg6397228:
jak wyglada a2−b2=....
a= cos x
b= sin x
10 lis 17:40
sushi_ gg6397228:
wypracowanie piszesz na ten temat, ze nie widać odpowiedzi
10 lis 17:54
Ada:
cos2x =cos
2x− sin
2 x
czyli
| | cos2x− sin2 x | |
ctg2x = |
| |
| | 2xsinx*cosx | |
czyli
| | cos2x− sin2 x | |
xctg2x = x |
| |
| | 2xsinx*cosx | |
10 lis 18:11
sushi_ gg6397228:
widze, ze robisz po swojemu i nie słuchasz wskazówek
10 lis 18:12
Ada: Ja nie widzę tego przykładu, najwyżej go nie zrozumiem, dziękuję za poświęcony czas
10 lis 18:16
sushi_ gg6397228:
| sin x − cos x | | sin x − cos x | |
| = |
| = |
| cos 2x | | cos2x − sin2x | |
| | sin x − cos x | |
= |
| =... |
| | (cosx − sinx)(cos x + sin x) | |
10 lis 18:21
Ada:
| | −(sinx+cosx) | |
lim= |
| |
| | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
10 lis 18:54
sushi_ gg6397228:
z liczby 5−3 nie zrobimy − (5+3) bo to głupota
minusa trzeba umiec wyciagac
10 lis 18:56
Ada: A tak, bo piszę na brudno i złe przepisałam,
| −(cosx−sinx) | |
| |
| (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
10 lis 19:04
sushi_ gg6397228:
i nic sie nie skróci ?
10 lis 19:20
Ada:
| −1 | |
| i dalej nie wiem |
| cosx+sinx | |
10 lis 19:32
sushi_ gg6397228:
postawiamy x=0
10 lis 19:33
Ada: podstawiając wychodzi −1/1+0, a ma wyjść 1/2
10 lis 19:38
sushi_ gg6397228:
to jest b) nie a)
10 lis 19:44
Ada: A no tak dobrze, Dziękuję bardzo za pomoc
10 lis 19:54
sushi_ gg6397228:
czy "a" zrobilas juz czy jeszcze nie?
10 lis 19:55
Ada: już zrobiłam wyszło mi jak w odpowiedziach, dziękuję za cierpliwość
10 lis 19:58
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
10 lis 19:59