Proszę o podpowiedz jak wyznaczyć wzór funkcji :)
Dexter: funkcja f dowolnej liczbie naturalnej przyporządkowuje ostatnia cyfrę jej kwadratu
a)oblicz wartość funkcji dla argumentu n= (−0,25)−2 : √2√8 * 320,2 * 4√2 + 2
b)wyznacz zbiór wartości funkcji f
c) określ ile miejsc zerowych ma w przedziale funkcja y=g(n) , gdzie g(n)=f(n)−9
10 lis 16:25
ola: a). n=18, 182=324 ⇒ f(18)=4
b). ZW={ 0, 1, 4, 5, 6, 9 }
c). a tutaj brakuje informacji w jakim przedziale, bo w każdym przedziale co 10 jednostek są po
2 miejsca zerowe:
g(3)=0
g(7)=0
g(13)=0
g(17)=0
g(23)=0
g(27)=0 .... i.t.d.
17 wrz 23:03