Wielokąty, figury podobne
Aśka:

Prosta KL jest równoległa do prostej MN oraz KL=3 MN=5, KN=8. Oblicz długość odcinka KO.
W odpowiedziach jest podane KO=3 ale nie wiem jak to rozwiązać
10 lis 16:17
PuRXUTM: trójkąty ΔKOL i ΔOMN są podobne
obliczmy sobie skalę podobieństwa
|KO|*a=|ON|
|KN|=|KO|+|ON| podstawiamy za ON |KO|*a
|KN|=|KO| + |KO|*a
|KN|=|KO|*(1+a) myślę że dalej już dasz radę
10 lis 16:25
zośka: Odbij ten trójkąt KOL w symetrii środkowej względem punktu O, by znałazł się po tej samej
stronie co MON.
Z tw TALESA:
10 lis 16:29
zośka:

|NO|=8−|KO|
10 lis 16:32
zośka: Dostajemy: 5|KO|=24−3|KO| ⇒ 8|KO|=24 ⇒ |KO|=3
10 lis 16:34