Odczytaj lub oblicz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu
Martuś:
a)(x+2)*2+(y−4)*2=8
B) x*2+(y+7)*2=81
c) x*2+y*2+2x−6y+9=0
d)x*2+y*2−10y−16=0
10 lis 16:14
Szajbus: a) (x+2)2 + (y−4)2=8
wiec S(−2 , 4 ) a r=2√2
masz definicje:
(x−Xs)2 + (y−Ys) = r2
środek koła (Xs, Ys)
reszta analogicznie
10 lis 16:18
PuRXUTM: to *2 to u Ciebie ma być zapewne (x+2)
2 
Robisz to zadanie ze wzoru
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2 gdzie S=(a,b) − współrzędne środka okręgu
czyli w a) będzie a=−2 b=4 r=2
√2
zrób podobnie przykład b
jest jeszcze drugi wzór do podpunktów c i d
x
2+y
2−2ax−2by+c=0
c=a
2+b
2−r
2 a,b,r oznaczają to samo co w poprzednim wzorze
10 lis 16:19
Martuś: tak wszystkie *2 to kwadrat
10 lis 16:21