wykonaj działania i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych
CreIser: Witam,
mam zadanko o następującej treści, która zawarta jest w temacie.
Jedno pytanko, bo zgłupiałem:
a) 8+3(5−x2)(x2−5)−(x2−8)2+(4x2+2x−1)(x2−1)+2x
Korzystam ze wzorów skróconego mnożenia, tak? A drugi nawias tzn. (x2−5) przeistaczam na
(5+x2)?
10 lis 16:10
PuRXUTM: 5−x2=−(x2−5) pomyśl co dalej...
10 lis 16:14
Szajbus: nie drugi nawias to (5−x
2 )(x
2 −5) wiec x musisz miec pierwsze lub na końcu więc
(−x
2 +5)(x
2 −5) teraz − przed nawias z pierwszego nawiasu
−(x
2 −5)(x
2 −5) i dalej to już sobie sam poradzisz
10 lis 16:16
CreIser: Nie wiem, czy stosować wzory skróconego mnożenia, czy wymnażać każdy przez każdy.
10 lis 16:16
CreIser: @Szajbus dzięki tylko wytłumacz mi właśnie jeszcze jedno. Czy w takich zadaniach stosuję wzory
skróconego mnożenia, czy nie?
10 lis 16:18
Szajbus: Jeśli je znasz dobrze to je stosuj, a jeśli niezbyt to nie ryzykuj.
10 lis 16:20
PuRXUTM: stosuje się, po to zapewne to zadanie jest żeby wykorzystać wzory skróconego mnożenia
10 lis 16:20
CreIser: Mam tablicę ze wzorami koło mojej prawej ręki
10 lis 16:21
Szajbus: 
To stosuj tylko zwróć dokładnie uwagę na postacie wzorów bo jeden mały błąd i nie wyjdzie
10 lis 16:22
CreIser: Np. mam coś takiego: (4x
2+2x−1)(x
2−1) to przecież mogę zrobić w odwrotnej kolejności nawiasy,
a to już jest wzór: a
3−b
3, prawda?
10 lis 16:23
Szajbus: chyba nie...
10 lis 16:24
CreIser: Nie? To w takim razie jak to zrobić?
10 lis 16:26
PuRXUTM: jeśli byś miał (x2+x+1)(x−1) to tak ale w tym przypadku nie
10 lis 16:27
CreIser: Czyli każdy czynnik przez każdy?
10 lis 16:28
%3Cb%20style%3D%22color%3A%23e87a2c%22%3EPuRXUTM%3A%3C%2Fb%3E%20je%C5%9Bli%20by%C5%9B%20mia%C5%82%20(x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E%2Bx%2B1)(x%E2%88%921)%20to%20tak%20ale%20w%20tym%20przypadku%20nie%0A%0A
10 lis 16:28
Szajbus: Na to wychodzi
10 lis 16:37
CreIser: Okej to teraz możecie sprawdzić, czy się nie pomyliłem?
Z tego: 8+3(5−x2)(x2−5)−(x2−8)2+(4x2+2x−1)(x2−1)+2x
Wyszło mi to: 16 + 2x4 + 2x3 + 12x2
10 lis 16:39
CreIser: A ja się biorę za b)
10 lis 16:40
PuRXUTM: mi wyszło −4x
4+6x
3+41x
2−130 ale pewnie źle... masz odpowiedź
10 lis 16:49
CreIser: Haha, jak rozbieżność wyników

nie, właśnie nie mam odpowiedzi
10 lis 16:50
PuRXUTM: a z czego to zadanie bo coś mi się kojarzy że je wczoraj miałem przed oczami

Z jakiego
podręcznika
10 lis 16:51
CreIser: Zacząłem korki z moją Panią i zostawiła mi druczek. Niestety, w nagłówku jest napisane tylko
"Matematyka I.Zbiór zadań".
10 lis 16:53
Mila: Mój wynik:
=8+30x2−75−3x4−x4+16x2−64+4x4+2x3−5x2+1=
= 0x4+2x3+41x2+0x−130=
=2x3+41x2−130
10 lis 17:01
PuRXUTM: końcówka się zgadza
10 lis 17:02
10 lis 17:04
CreIser: już chyba wiem, gdzie popełniłem błąd.. przy 2, nie wymnażając jej przez wynik w nawiasie..
10 lis 17:04
PuRXUTM: teraz też mi wyszło jak
Mili
10 lis 17:08
CreIser: (x2−8)2 to w końcu korzystamy ze wzorów skróconego mnożenia, czy nie?
10 lis 17:13
CreIser: Nic nie myślę, dobra robię przerwę i wrócę do zadań wieczorem. Dzięki za pomoc
10 lis 17:16
CreIser: Wracam.
Co zrobić z tymi nawiasami? Bo patrzę na rozwiązanie Mila i nie mogę dojść:
(4x2+2x−1)(x2−1)
12 lis 23:38