monotoniczność
emzet: Zbadaj monotoniczność funkcji:
f(x)=2x
2+ x x∊[−4, −
14]
zał. x
1<x
2
x
1−x
2<0
2x
12 + x
1 − 2x
22 − x
2=2(x
1−x
2)(x
1−x
2)+(x
1−x
2)=
jak dalej, pomoże ktoś
10 lis 15:23
PuRXUTM: a nie lepiej (x+1)−x=... i póżniej sprawdzasz czy to co wyszło dla danej dziedziny jest zawsze
dodatnie lub zawsze ujemne i wyciągasz wnioski
10 lis 15:28
Aga1.: 2(x1−x2)(x1+x2)+(x1−x2)=(x1−x2)2(x1+x2).
x1−X2<0 z założenia
2(x1+x2)<0, bo x1+x2<0 jako suma dwóch liczb ujemnych, więc
f(x1)−f(x2)>0, czyli f(x1)>f(x2).
Funkcja w tym przedziale jest malejąca
10 lis 15:49