Równania okręgu
Trolololo: Punkt A (4,10) należy do okręgu stycznego do osi OX w punkcie B (4,0) Wyznacz równanie tego
okręgu oraz współrzędne jego punktów przecięcia z osią OY
Mam problem z wyznaczeniem r i a , dochodzę to takiego czegoś:
(4−a)2+(10−b)2=r2
(4−a)2+(b)2=r2
z tego równania wyliczam b=5
Jak wyliczyć a i r? Bo jak podstawie tutaj za b to a mi się zredukują więc nie wiem za bardzo.
10 lis 15:18
PuRXUTM: wydaje mi się że AB to średnica ale pewnien nie jestem

Jak zwykle z resztą
10 lis 15:23
ICSP: mamy okrą o środku S(4;b) oraz dwa punkty które do niego należą. Ułóż odpowiedni układ równań i
go rozwiąż

P.S. Tak
PuRXUTM , AB jest średnicą
10 lis 15:25
PuRXUTM: czemu Ty zawsze
ICSP piszesz mój nick na czerwono, aż tak mnie nie lubisz
10 lis 15:29