matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
;))):
W trójkącie ABC: |AB| = 5, |AC| = 15 i cos <ÐBAC = 0,28 .Ile wynosi pole tego trójkąta.
17 maj 13:58
tim:
Pole dowolnego trójkąta = 1/2 * a * b * sin α. Korzystając z jedynki trygonometrycznej (lub tablic) liczysz sin α i podstawiasz dane.
17 maj 14:26