Prawdopodobieństwo
Pasterz: Prawdopodobieństwo. Wewnątrz koła o promieniu 5 wybrano losowo jeden punkt. Oblicz
prawdopodobieństwo że znajduje się on w odległości mniejszej niż 2 od środka koła.
tego to w ogóle nie wiem jak ugryźć
10 lis 15:18
konrad: wydaje mi się że trzeba policzyć pole koła o promieniu r
1=5 i pole koła o promieniu r
2=2 i
10 lis 15:20
konrad: | | P2 | |
znaczy odwrotnie P(A)= |
| |
| | P1 | |
10 lis 15:20
Pasterz: tak tylko że to ma być mniejsze od 2
10 lis 15:22
konrad: aaa racja...
10 lis 15:24
konrad: ale nie, to już ostateczne rozwiązanie.... według mnie
10 lis 15:25
Pasterz: no ale wtedy będzie zakres koła do 2 a ma być mniejszy od 2... to niewiem czy to dobrze
10 lis 15:26
aniabb: zapisać że P(A)<P2/P1
10 lis 15:28
Pasterz: czyli
P
1=25π=77.5
P
1=4π=12.56
P(A)<0.162
i to będzie wynik tak ?
10 lis 15:33
Pasterz: ?
10 lis 15:34
konrad: a po co przybliżasz od razu ?
4π/25π=4/25=0,08 czyli coś źle policzyłeś
10 lis 15:36
konrad: sorry
0,16
10 lis 15:37
Pasterz: hehe dzięki
10 lis 17:18