Badanie rozniczkowalnosci
Olek: Proszę o pomoc //Zbadaj rozniczkowalnosc funkcji : f(x)=x2 *D(x) w punkcie x0=0, gdzie D(x)={1
dla x∊Q 0 dla x∊R/Q
10 lis 15:05
Olek: ponawiam prosbe
10 lis 15:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
D(x) = ... co
10 lis 15:18
Olek: D(x)=1 gdy x ∊Q i D(x)=0 gdy x∊R/Q
10 lis 16:04
AC: rozpatrujemy dwa podciągi
a)
dla h∊Q
D(h)=1
| | f(h)−f(0) | | h2 | |
limh→0 |
| =limh→0 |
| =limh→0h=0 |
| | h | | h | |
b)
dla h∊R/Q
D(h)=0
| | 0−0 | | 0 | |
limh→0 |
| =limh→0 |
| =0 |
| | h | | h | |
obydwa podciągi mają taką sama granicę więc granica istnieje i wynosi 0
10 lis 16:08
Olek: a mogłbys podpunkt a troche rozwinac ? w sensie jak przeszedłes do tej postaci f(h)−f(0)/h wiem
ze to wynika z deinicji pochodnej ale jak to wyprowadziłes?
10 lis 16:25
10 lis 16:30
Olek: dzieki wielkie
10 lis 17:16