Różniczkowalnosc
Olek: Zakladając, że funkcja f jest rozniczkowalna w punkcie x0 oblicz granicę
limh→0 [f(x0 + h) − f(x0 − h)]/h
i powiedziec czy z istnienia tej granicy wynika rozniczkowalnosc funkcji w punkcie x0
10 lis 14:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | f(x+h)−f(x−h) | | f(x+h)−f(x) + f(x)−f(x−h) | |
lim |
| =lim |
| = |
| | h | | h | |
| | f(x+h)−f(x) | | f(x)−f(x−h) | |
= lim ( |
| − |
| ) = f'(x) + f'(x) |
| | h | | h | |
10 lis 14:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam jest + pomiędzy ułamkami
10 lis 14:52
Olek: Dzięki rozumiem a mogłbys mi uzasadnic dlaczego ten wynik stanowi o rozniczkowalnosci w punkcie
x0?
10 lis 14:59
Olek: Bo istnieje pochodna w tym punkcie ? Może tak wygladac odp?
10 lis 15:00
Olek: I jesli mogłbys mi pomóc w takim zadaniu //Zbadaj rozniczkowalnosc funkcji :
f(x)=x2 *D(x) w punkcie x0=0, gdzie D(x)={1 dla x∊Q
0 dla x∊R/Q
10 lis 15:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
istnieje pochodna w tym punkcie = funkcja jest różniczkowalna w tym punkcie
to jest jedno i to samo
10 lis 15:20
Basia:
nie wynika; na przykład
x
0 = 0
| | f(0+h)−f(0−h) | | 1h − 1−h | | 2 | |
limh→0 |
| = limh→0 |
| = limh→0 |
| = +∞ |
| | h | | h | | h2 | |
natomiast funkcja nie jest różniczkowalna w p−cie x
0 bo nie jest w tym punkcie określona
jeżeli jednak funkcja jest określona w x
0 i ta granica jest skończona
to prawdopodobnie funkcja musi być w x
0 różniczkowalna
ale w tej chwili nie wiem jak to udowodnić
11 lis 06:40
Basia: jeszcze za słabe założenia
przykład:
−x dla x<0
f(x) = 5 dla x=0
x dla x>0
x
0=0
| | f(x0+h)−f(x0−h) | | h−(−h) | |
limh→0 |
| = limh→0 |
| = 2 |
| | h | | h | |
natomiast funkcja nie jest w x
0=0 różniczkowalna bo nie jest w x
0=0 ciągła
czyli musiałoby prawdopodobnie być:
1. ta granica istnieje i jest skończona
2. f(x) jest określona w x
0
3. f(x) jest w x
0 ciągła
i przy założeniu ciągłości już powinno dać się to dość łatwo udowodnić
reasumując:
| | f(x0+h)−f(x0−h) | |
z istnienia limh→0 |
| nie wynika różniczkowalność funkcji w p−cie x0 |
| | h | |
(potrzebne dodatkowe założenia)
11 lis 06:57
Basia: ciągłość też nie wystarczy
f(x) = x dla x<0
x
2 dla x≥0
x
0 = 0
f(0)=0 i f(x) jest w x
0=0 ciągła
| | f(0+h) − f(0−h) | | h2−h | | h(h−1) | |
limh→0 |
| = limh→0 |
| = limh→0 |
| = |
| | h | | h | | h | |
lim
h→0 (h−1) = 0−1 = −1
istnieje i jest skończona
natomiast
| | f(0+h)−f(0) | | h2−0 | |
limh→0+ |
| = limh→0+ |
| = limh→0 h = 0 |
| | h | | h | |
| | f(0+h)−f(0) | | h−0 | |
limh→0− |
| = limh→0− |
| = 1 |
| | h | | h | |
czyli f'(0) nie istnieje
co tylko potwierdza ostatnie napisane poprzednio zdanie
| | f(x0+h)−f(x0−h) | |
z istnienia limh→0 |
| |
| | h | |
nie wynika różniczkowalność funkcji w p−cie x0
11 lis 07:19