Liczba wyrazów danego ciągu
Dom: Dane są ciągi o wyrazach:
1,2,4, ..., 128
Wyznacz ogólny wyraz tego ciągu oraz liczbę wyrazów danego ciągu.
ogólny wyraz wyszedł mi 2
n−1
Jak obliczyć liczbę wyrazów

17 maj 13:51
Bogdan:
Ustal najpierw, jaki to jest ciąg, arytmetyczny czy geometryczny?
17 maj 13:54
Dom: geometryczny
17 maj 13:55
Bogdan:
Podaj wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego, do tego wzoru wstaw w miejsce an
liczbę 27 (bo 27 = 128), w miejsce a1 liczbę 1, w miejsce q liczbę 2. Otrzymasz równanie
z niewiadomą n, z tego równania obliczysz n.
17 maj 14:00
Dom: Czyli 2
7 = 1 x 2
n−1
2
7 = 2
n−1 
128 = 2
n−1 i właśnie dalej nie wiem jak wyciągnąć z tego n
17 maj 14:05
Bogdan:
27 = 2n−1 ⇒ 7 = n − 1 ⇒ n = 8
17 maj 14:19
Dom: Aaa oki

. Bardzo dziękuje za pomoc
17 maj 14:23