liczby
Mat: Wykaż że liczba a = √4 (log₂5) jest liczbą całkowitą
10 lis 14:37
ICSP: 4log2 5 = 2log2 25 = 25
√25 = 5
c.n.u.
10 lis 14:37
Kejt: czemu Ty zawsze bierzesz te same zadania co ja
10 lis 14:38
ICSP: Przepraszam

Mogę usunąć wpis jeśli chcesz rozwiązać
10 lis 14:39
Kejt: nie, nie..kto pierwszy ten lepszy
10 lis 14:40
ICSP: Jak Pani chce
10 lis 14:41
Mat: a mozecie wytlumaczyc ?

bylabym wdzieczna
10 lis 14:51
Kejt: więc po kolei:
4
log25=2
2log25
korzystamy ze wzoru:
k log
a b = log
a b
k
czyli mamy:
2
2log25=2
log252=2
log225
teraz korzystamy ze wzoru:
a
logab=b
2
log225=25
jasne?
10 lis 14:54
ICSP:
10 lis 14:57
Kejt: nie Ciebie pytam głuptasie

Ty wiem, że rozumiesz
10 lis 14:57
ICSP:
10 lis 15:04
Kejt: ojoj..nie bądź smutny...chcesz jakieś zadanko?
10 lis 15:05
Mat: hahha dziekuje
10 lis 15:08