.
asdf: Fizyka:
Zależność położenia od czasu punktu materialnego opisuje równanie:
x(t) = At
2 − Bt
3, gdzie A = 3m/s
2 oraz B = 1m/s
3
Znaleźć:
a) zależność prędkości i przyspieszenia punktu od czasu
b) drogę przebytą w ciągu pierwszych 3 sekund
c) prędkość średnią punktu w czasie pierwszych 3 sekund
To będzie tak?:
Ad. a)
V(t) = (At
2 − Bt
3)' = 2At − 3Bt
2
| | dv | |
a(t) = |
| = (2At − 3Bt2)' = −6Bt |
| | dt | |
Ad. b)
S
3 = x(3) = 3t
2 − t
3 = 27 − 27 = 0 <<< przemieszczenie
S
1 + S
2 + S
3 = x(1) + x(2) + x(3) = 3 − 1 + 12 − 8 + 0 = 2 + 4 = 6m <<droga
Ad. c)
| | x3 − x0 | |
Vśr(0−>3s) = |
| = 0 |
| | 3 | |
dobrze?
10 lis 14:33
asdf:
10 lis 14:42
Adam: wygląda na dobrze zrobione
10 lis 14:43
asdf: Dzięki
10 lis 14:46
10 lis 14:51
asdf: Wiem, że przerabiane to już było

Ale masz styczność z debilem z fizyki

a(t) = 2At − 3Bt
2
v(t) =
10 lis 14:55
aniabb: prędkość miałeś OK
v(t) = 2At − 3Bt2
a(t) = v' = 2A −6Bt
10 lis 14:57
asdf: a no tak

Dzięki wielkie....
10 lis 14:57
asdf: aniabb, a znasz moze twierdzenie Thenevina i nortona (z elektroniki)? Bo nie bardzo go rozumiem
10 lis 15:00
aniabb: wydaje się łatwe jak 2 Kirchhoffa, ale strasznie mądrze napisane
10 lis 15:06
asdf: A znasz czy Ci się wydaje? Bo nie wiem jaką dać odpowiedź
10 lis 15:12
aniabb: nie robiłam z nim żadnych zadań
10 lis 15:13
asdf: Nam wykładowca powiedział z mostu: nie zrozumiecie tego i nawet jak skończycie pierwszy stopień
to dalej tego nie będziecie rozumieć..A doktorek z laborek każe już nam to liczyć
10 lis 15:20