rozłóż wielomian na czynniki
nieumiem: 3x
3+2
2−x−3 rozłóż na czynniki


!
10 lis 14:29
ICSP: 3x
3 + 4 − x − 3
10 lis 14:30
nieumiem: pomyłka ! ma być 3x3+x2−x−3 O TAK
10 lis 14:31
ICSP: 3x3 + x2 − x − 3
3x3 − 3 + x2 − x
3(x3−1) + x(x−1)
3(x−1)(x2 + x + 1) + x(x−1)
(x−1)(3x2 + 3x + 3) + x(x−1)
(x−1)(3x2 + 4x + 3)
dokończ
10 lis 14:33
AS: Poprawka w zadaniu
3x3 + x2 − x − 3 = 3(x3 − 1) + x(x − 1) =
3(x − 1)(x2 + x + 1) + x(x − 1) = (x − 1)(3x2 + 4x + 3)
10 lis 14:34
nieumiem: geniusz... dzięki !
10 lis 14:35
asdf: @ICSP
Przecież ty już to skończyłeś to co on ma kończyć?

To nie jest wyznacz miejsce
zerowe...chyba, że chodzi Ci jeszcze o delte
10 lis 14:36
ICSP: jeszcze trzeba pokazać ze trójmian kwadratowy nie posiada pierwiastków wiec nie da się go
rozłożyć
10 lis 14:36