matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne
digits:
Oblicz i przedstaw w najprostszej postaci pochodnej f(x)=xln
2
x−2xlnx+2x
10 lis 14:20
digits:
x
2x
f'(x)=ln
2
x+2ln
−2lnx−
+2
x
x
f'(x)=ln
2
x+2lnx−2lnx−2+2=ln
2
x
10 lis 14:35