/
ela: ułóż równanie kwadratowe takie aby suma pierwiastków równania była równa 4, a suma odwrotności
pierwiastków wynosiła −5
doszłam do tego że
x1+x2=4
1/x1+1/x2=−5
skorzystałam ze wzrorów viete'a
i wyszło takie równanie
−b/a=−5
−b/a=4
niestety niewiem co teraz zrobić, pomożecie ?
10 lis 14:00
ela: przepraszam, pomyliłam sie
raczej równanie
−b/c=−5
−b/a=4
10 lis 14:01
10 lis 14:15
pigor: ... otóż, szukasz równania w postaci (*)
ax2+bx+c=0 i
a≠0
takiego, że
x1+x2=4 i 1x1+1x2= −5 /*x
1x
2 ⇔ x
1+x
2=4 i x
1+x
2=−5x
1x
2 ⇔
⇔ −
ba=4 i 4=−5
ca ⇔
b=−4a i c=−45a ⇒ (*) ma postać ⇒
⇒
ax2−4ax−45a =0 /*
5a ⇔
5x2−20x−4= 0 − szukane
równanie...
10 lis 14:22
Patryk: x1+x2=4
1/x1+1/x2=−5
oblicz x1 i x2
a nastepnie (x−x1)(x−x2)
10 lis 14:22
ela: o jestes boski pigor
10 lis 14:25
ela: dziex
10 lis 14:25