pochodna
Gina: Dana jest funkacja f(x)= x2 −x +1
a) znajdź współczynniki kierunkowe siecznych P0Pk gdzie P0=(2, f(2)), natomiast Pk są
punktami wykresu tej funkcji w punktach o odciętych 5; 4; 3; 2,2; 2,1; 2,o1; 2;
001
b) co powiesz o znalezionych współczynnikach kierunkowych?
c) oblicz pochodną f'(x0)
d) napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie (2,f(2))
10 lis 13:51
Aga1.: d) Równanie stycznej do f(x)
y=f'(x0)(x−x0)+f(x0)
x0=2
f'(x)=2x−1
f'(2)=3
f(2)=3
Odp'
y=3(x−2)+3
y=
dokończ
10 lis 15:14