surjekcja
Asia ;): Niech f: R strzałka R2 bedzie odwzorowaniem okreslonym wzorem F(x)=(x+2;2x+1). sprawdz czy
funkcja jest surjekcją. bardzo prosze o pomoc i dziekuje za wszelaka pomoc.
10 lis 13:51
Artur ..... :
pytanie/wskazówka
co to znaczy że funkcja jest surjekcją
10 lis 13:53
Asia ;): czyli dla kazdego y istnieje jakis tam x . to wiem ale nie weim jak to zapisac w tym przypadku
bo tu jest odwzorowanie R na R2.
10 lis 13:55
Artur ..... :
pytanie ... czy dla każdego punktu (x
1,x
2) istnieje taki x ... że F(x) = (x
1,x
2)
10 lis 14:09
Artur ..... :
odpowiedź powinna być szybka i intuicyjna
10 lis 14:10
Asia ;): nie weim to jakos chyba trzeba wyliczyc ale na paczatku trzeba zapis z definicji ten przyklad
tylko nie wiem jak.
10 lis 14:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
funkcja jest surjekcją, jeżeli:
∀
(x1,x2) ∊R2 ∃
x3∊R F(x
3) = (x
1,x
2)
w takim razie czy prawdą to jest dla (x
1,x
2) = (0,0)

x+2 = 0 ⋀ 2x+1 = 0 ⇔ x = −2 ⋀ x = −0.5 ⇔ brak rozwiązań
wniosek ... funkcja nie jest surjekcją
10 lis 14:55