Wyznacz pierwiastek wielomianu.
add: W jest wielomianem trzeciego stopnia, którego współczynnik przy najwyższej potędze zmiennej
jest równy 1. Liczby −3 i −2 są pierwiastkami tego wielomianu. Do wykresu wielomianu W należy
punkt o współrzędnych (−1;−6) Wyznacz pozostały pierwiastek wielomianu W. Proszę o pomoc !
10 lis 13:48
Artur ..... :
W(x) jest postaci ax3 + bx2 + cx + d
a = 1
W(−3) = 0
W(−2) = 0
W(−1) = −6
układ równań i rozwiazujesz
albo łatwiej
W(x) jest postaci:
a(x−x1)(x−x2)(x−x3)
gdzie
x1 = −3
x2 = −2
a=1
czyli W(x) = (x+2)(x+3)(x−x3)
i teraz W(−1) = −6 ... wyznacz x3
10 lis 13:51
add: o dzięki bardzo, bo nie wiedziałam nawet jak się do tego zabrać, Pozdro
10 lis 13:53