Logarytmy
Olka: | | 3 | |
Jak wyznaczyć dziedzinę tej funkcji y= |
| |
| | | | 1 | | log o podstawie |
| (x−3) | | | 2 | |
| |
Zrobiłam takie założenia x>3
| | 1 | |
log o podstawie |
| (x−3)>0 tylko nie wiem co dalej |
| | 2 | |
10 lis 13:47
Olka: to drugie zalozenie mialo byc ze ten log ≠ 0
10 lis 13:48
Artur ..... :
a czemu log
1/2 (x−3) > 0

on tylko nie może być = 0
10 lis 13:52
Artur ..... :
log
ab = 0 ⇔ a
0 = b ⇔ 1 = b ... jasne
10 lis 13:52
Olka: wiem poprawilam potem ze on nie moze rownac sie 0 a moglbys mi rozpisac to drugie zalozenie?
10 lis 13:54
Olka: czyli dziedzina wyszla x∊(3,4)∪(4,
∞)
10 lis 13:57