Kasia: równania
a) |x+3| =7
x=4 i x=10

B) |x−2|=4
x=6 i x=−2

c)
|X+5|=−3
x=−8 i x=−2 rownanie sprzeczne

?
10 lis 13:40
Artur ..... :
a podstaw i zobacz czy to ma sens
a)
|4+3| = |7| = 7 ok
|10+3| = |13|= 13 czyli coś nie tak
c)
|−8+5| = |−3| = 3

pamiętaj ... wartość bezwzględna jest zawsze ≥0 ... więc jak się może równać ujemnej
10 lis 13:42
pigor: ...powiem ci...

tak:
a)
|x+3|= 7 w odległości 7 od −3 są liczby x=−3+7=
4 lub (nie i) x=−3−7=
−10 ;
analogicznie
b) |x−2|= 4 w odległości 4 od 2 są x=2+4=6 lub x=2−4= −2 ;
c) |x+5|= −3 x ∊∅ − z definicji wartości bezwzględnej ;
10 lis 13:50
Kasia: a)x=4 x=−10

b) x=6 x=−2

c) równanie sprzeczne
10 lis 13:50