usuwanie niewymiernosci z mianownika
Freedom: Próbuję usunąć niewymernośc z mianownika. Niby łatwe ale i tak chyba coś mi nie wychodzi, bo
wyszedl mi tylko taki wynik.
| 5 − 2√5 | | 10 + 4√5 | | 50 − 8√5 | |
| * |
| = |
| |
| 10 − 4√5 | | 10 + 4√5 | | 89 | |
10 lis 13:40
Artur ..... :
102 − (4√5)2 = 100 − 16*5 = 100 − 80
10 lis 13:43
Artur ..... :
więc skąd te 89 wyszło Ci
10 lis 13:43
konrad: bo źle wykonujesz działania
(a−b)*(c+d) to nie ac−bd
10 lis 13:43
Artur ..... :
druga sprawa ... tutaj nie ma co wyciągać niewymierności ... zauważ, że:
(10 − 4
√5) = 2*(5−2
√5)
10 lis 13:44
Freedom: | | 50 − 8√5 | |
czyli |
| = 2,5 − 8√5 ? |
| | 20 | |
przepraszam, ale chyba naprawdę nie rozumiem
10 lis 13:47
konrad: o, faktycznie
10 lis 13:47
konrad: nie
10 lis 13:48
Mila: | 5 − 2√5 | | 10+4√5 | |
| * |
| = |
| 10−4√5 | | 10+4√5 | |
| | 5*10+5*4√5−2√5*10−2√5*4√5 | |
= |
| = |
| | 102−(4√5)2 | |
| | 50+20√5−20√5−8*5 | | 10 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 20 | | 20 | | 2 | |
10 lis 22:10