10 lis 13:21
Artur ..... :
'to' znaczy co
10 lis 13:24
Klaudia: np w punkcie 1. skąd wiadomo, że x−2<0

?
10 lis 13:26
Rodney: bo masz linijke wyzej ze x∊(−∞;−3>
Jeśli podstawisz jakąkolwiek liczbę z tego przedziału za x, to x−2 bedzie zawsze mniejsze od 0
Sprobuj podstawic tam jakies liczby z tego przedzialu, nawet jak −3 podstawisz to otrzymujesz
−3−2=−5, wiec jak widzisz zawsze bedzie ujemny wynik dla x∊(−∞;−3>
Rozumiesz?
10 lis 14:14
Klaudia: nie

mi chodzi o znaki ≥ skąd się wzięły a czemu nie może być np >
10 lis 20:54
Mariusz: Najlepiej narysuj sobie wykres prostych x−2 i x+3. Potem zaobserwuj jakie przyjmuje wartości w
tych konkretnych przedziałach. Zobaczysz wtedy, że w tym pierwszym przedziale prosta x+3, dla
−3 przyjmuje wartość 0. Stąd ten znak
10 lis 21:14
Mariusz:

Nie umiem na tym rysować. Ale wyobraź sobie, że to wykres funkcji y=x+3, do pomarańczowej
krechy jest przedział (−
∞;−3> i widzisz, że w tym przedziale funkcja y=x+3 przyjmuje wartości
≤0.
10 lis 21:33
Basia:
x∊(−∞;−3> ⇔ x≤ −3 (z definicji przedziału); −3 < 2 ⇒ x≤ −3 < 2 ⇒ x<2 ⇒ x−2 < 0
11 lis 05:40