zbadaj monotonicznosc.
log: zbadaj monotonicznosc.
y+x
2−2x+1
Rozwiązałem wg tej definicji:
∃x1x1∊D
f x
1<x
2 ⇒ f(x
1)<f(x
2)
x
1−x
2<0
f(x
1)−f(x
2)=(x
21−2x
1+1)−(x
22−2x
2+1)=
=x
21−2x
1+1−x
22+2x
2−1=x
21−x
22−2(x
1x
2)=
(x
1+x
2)(x
1−x
2)−2(x
1−x
2) ale nie wiem co dalej

może ktoś pomóc ?
10 lis 13:18
log: powinno być y= a nie y+
10 lis 13:26
log: powinno być y= a nie y+
10 lis 13:26
log:
10 lis 14:09
log: pomoze ktos ?
10 lis 15:15
ICSP: musi być według definicji ?
10 lis 15:16
Aga1.: Do jakiego zbioru należą x1,x2?
10 lis 15:19
aniabb:
cd.. = (x1−x2)(x1+x2−2) = (x1−x2)(x1−1+x2−1)
pierwszy nawias z założenia ujemny
drugi nawias dla x>1 dodatni więc różnica <0 czyli funkcja rosnąca
drugi nawias dla x<1 ujemny więc różnica >0 czyli funkcja malejąca
jakbyś zapisał odwrotnie założenia byłoby bardziej logicznie
10 lis 15:21
Aga1.: x21−x22−x22+2x2=x12−x22−2x1+2x2=
(x1+x2)(x1−x2)−2(x1−x2)=(x1−x2)(x1+x2−2)
x1−x2<0 z założenia, natomiast znak (x1+x2−2)
zależy od zbioru do jakiego należy x1,x2
10 lis 15:25
log: a jeszcze pytanko . skad się bierze to (x1−x2)(x1+x2−2)
10 lis 15:36
Aga1.: x21−x22 rozkładasz ze wzoru
a2−b2=(a−b)(a+b)
(x1−x2) −wyłączasz przed nawias
10 lis 15:40
log: a można jakoś jaśniej ? rozpisać ?
10 lis 15:53